Dużą wagę przywiązujemy do żywienia w przedszkolu. Racjonalne żywienie jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Wpływa ono nie tylko na ich zdrowie, samopoczucie, odpowiedni wzrost i rozwój, ale także, właśnie od najmłodszych lat kształtuje smaki i preferencje żywieniowe naszych pociech. Naszą propozycję dedykujemy dzieciom i rodzicom, którzy zwracają szczególną uwagę na jadłospis. Od najmłodszych lat przyzwyczajamy dzieci do picia wody i kompotów z owoców bez cukru, codziennie dzieci spożywają różnorodne warzywa i owoce, w okresie jesienno-zimowym dbamy, aby dzieci spożywały ciepłe posiłki rozgrzewające organizm, staramy się, aby zupy były gotowane na wywarach warzywnych, do dań obiadowych były dodawane kasze. Zdrowe odżywianie dzieci to nie tylko pełnowartościowe, smaczne posiłki, ale także codzienny rozwój ich upodobań kulinarnych, a odpowiednio skomponowany jadłospis wspomaga odporność maluchów oraz zapobiega częstym przeziębieniom i chorobom. Firma kateringowa, z którą współpracujemy dokłada wszelkich starań, aby menu było urozmaicone, lekkostrawne i przygotowane zgodnie z normami dietetycznymi wieku dziecięcego. Wszystkie potrawy przygotowane są ze składników wysokiej jakości, biologicznie czystych, pochodzących od lokalnych rolników i dostawców. W kuchni nie stosuje się ulepszaczy typu kwasek cytrynowy czy glutaminian sodu, kucharze korzystają tylko z naturalnych przypraw. W żywieniu dzieci uwzględniamy różne diety w zależności od wymagań zdrowotnych i kulturowych dzieci – mamy dietę wegańską, bezmleczną, bezwieprzową, bezwołową i bezrybną.
Przykładowy jadłospis zamieszczamy poniżej:
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor bez skórki, herbata
II śniadanie: Nektarynka
Zupa: Barszcz biały na zakwasie z kiełbasą białą i ziemniakami
II danie: Gulasz wieprzowy z kaszą pęczak
Surówka: Marchewka z groszkiem z wody, kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny z truskawkami, ciasto drożdżowe własnego wypieku, herbata
WTOREK
Śniadanie: Płatki owsiane na wodzie z suszonymi owocami i gruszką.
II śniadanie: Jabłko
Zupa: Pomidorowa z makaronem
II danie: Pierś z kurczaka z ziemniakami
Surówka: Marchewka mini , kompot
Podwieczorek: Sernik własnego wyrobu, herbata
ŚRODA
Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi (sparzone) i odrobiną miodu, posypany zmielonym siemieniem lnianym
II śniadanie: Sok marchwiowo – owocowy przecierowy
Zupa: Krem z dyni
II danie: Pierogi z serem i śmietaną, kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane z pieczonym schabem własnego wyrobu z papryką, herbata
CZWARTEK
Śniadanie: Jajecznica z pomidorami, pieczywo mieszane z masłem (82%)
II śniadanie: Winogrona
Zupa: Ogórkowa na wywarze warzywnym
II danie: Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z ryżem brązowym
Surówka: Kapusta biała z papryką, kompot
Podwieczorek: Naleśnik pszenno - gryczany z dżemem truskawkowym, herbata owocowa
PIĄTEK
Śniadanie: Pieczywo mieszane, pasta z buraka/kanapka z polędwicą i ogórkiem herbata
II śniadanie: Winogrona i śliwki
Zupa: Zacierkowa na wywarze warzywnym
II danie: Kotleciki z dorsza z ziemniakami, kompot
Surówka: Kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką
Podwieczorek: Kasza jaglana z musem brzoskwiniowym.