WYŻYWIENIA

Dużą wagę przywiązujemy do żywienia w przedszkolu. Racjonalne żywienie jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Wpływa ono nie tylko na ich zdrowie, samopoczucie, odpowiedni wzrost i rozwój, ale także, właśnie od najmłodszych lat kształtuje smaki i preferencje żywieniowe naszych pociech. Naszą propozycję dedykujemy dzieciom i rodzicom, którzy zwracają szczególną uwagę na jadłospis. Od najmłodszych lat przyzwyczajamy dzieci do picia wody i kompotów z owoców bez cukru, codziennie dzieci spożywają różnorodne warzywa i owoce, w okresie jesienno-zimowym dbamy, aby dzieci spożywały ciepłe posiłki rozgrzewające organizm, staramy się, aby zupy były gotowane na wywarach warzywnych, do dań obiadowych były dodawane kasze.  Zdrowe odżywianie dzieci to nie tylko pełnowartościowe, smaczne posiłki, ale także codzienny rozwój ich upodobań kulinarnych, a odpowiednio skomponowany jadłospis wspomaga odporność maluchów oraz zapobiega częstym przeziębieniom i chorobom. Firma kateringowa, z którą współpracujemy dokłada wszelkich starań, aby  menu było urozmaicone, lekkostrawne i przygotowane zgodnie z normami dietetycznymi wieku dziecięcego. Wszystkie  potrawy przygotowane są ze składników wysokiej jakości, biologicznie czystych, pochodzących od lokalnych rolników i dostawców. W  kuchni nie stosuje się ulepszaczy typu kwasek cytrynowy czy glutaminian sodu, kucharze korzystają tylko z naturalnych przypraw. W żywieniu dzieci uwzględniamy różne diety w zależności od wymagań zdrowotnych  i kulturowych dzieci – mamy dietę wegańską, bezmleczną, bezwieprzową, bezwołową i bezrybną.

Przykładowy jadłospis zamieszczamy poniżej:

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane, ser żółty, pomidor bez skórki, herbata

II śniadanie: Nektarynka

Zupa: Barszcz biały na zakwasie z kiełbasą białą i ziemniakami

II danie: Gulasz wieprzowy z kaszą pęczak

Surówka: Marchewka z groszkiem z wody, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny z truskawkami, ciasto drożdżowe własnego wypieku, herbata

WTOREK

Śniadanie: Płatki owsiane na wodzie z suszonymi owocami i gruszką.

II śniadanie: Jabłko

Zupa: Pomidorowa z makaronem

II danie: Pierś z kurczaka z ziemniakami

Surówka: Marchewka mini , kompot

Podwieczorek: Sernik własnego wyrobu, herbata

ŚRODA

Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi (sparzone) i odrobiną miodu, posypany zmielonym siemieniem lnianym

II śniadanie: Sok marchwiowo – owocowy przecierowy

Zupa: Krem z dyni

II danie: Pierogi z serem i śmietaną, kompot

Podwieczorek: Pieczywo mieszane z pieczonym schabem własnego wyrobu z papryką, herbata

CZWARTEK

Śniadanie: Jajecznica z pomidorami, pieczywo mieszane z masłem (82%)

II śniadanie: Winogrona

Zupa: Ogórkowa na wywarze warzywnym

II danie: Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z ryżem brązowym

Surówka: Kapusta biała z papryką, kompot

Podwieczorek: Naleśnik pszenno - gryczany z dżemem truskawkowym, herbata owocowa

PIĄTEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane, pasta z buraka/kanapka z polędwicą i ogórkiem herbata

II śniadanie: Winogrona i śliwki

Zupa: Zacierkowa na wywarze warzywnym

II danie: Kotleciki z dorsza z ziemniakami, kompot

Surówka: Kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką

Podwieczorek: Kasza jaglana z musem brzoskwiniowym.

Nieniejszy mail jest pułapką na osoby rozsyłające niechciane wiadomości. Prosimy o nie wysyłanie na niego żadnych wiadomości gdyż Państwa adres może zostać pernamentnie zablokowany. alexander@secretcats.pl. Jeśli jesteś właścicielem niniejszej strony możesz usunąć tę notkę jednak pamiętaj, że ta pułapka ogranicza niechciane maile wpadające na Twoje skrzynki pocztowe.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
secretcats.pl - tworzenie stron internetowych